woningaanbod bedrijfspanden

Laadpalen vanaf 2020 verplicht bij meer dan 10 parkeerplekken


Laadpalen worden vanaf 2020 verplicht bij nieuwe en gerenoveerde bedrijfspanden met meer dan 10 parkeerplekken. Dit is besloten door het Europees Parlement met het doel om elektrisch rijden meer te stimuleren.Door de goedkeuring van het pakket 'Schone energie voor alle Europeanen' heeft het Europese Parlement een belangrijke stap gezet in het stimuleren van emissieloos rijden. Bedrijven, kantoren en winkeliers zullen vanaf 2020 verplicht zijn om 1 laadpaal te installeren per 10 parkeerplaatsen. Daarnaast moet de bekabeling voor bijkomende laadpunten al aanwezig zijn voor iedere 5 extra parkeerplekken.

Tot nu toe werd vooral door grote bedrijven en overheden laadvoorzieningen aangelegd. Detailhandel Nederland roept de politiek op om bij het uitvoeren van de Europese regels op nationaal niveau de oplossing zo veel mogelijk aan de markt over te laten. Thomas da Silva Rosa, secretaris Europa bij Detailhandel Nederland: “De aanschaf, installatie en het onderhoud van meerdere laadpalen kost al snel tienduizenden euro’s, terwijl klanten vaak niet lang genoeg in de winkel blijven om een elektrische auto voldoende bij te laden. Laten we niet overdrijven in het opleggen van een verplichting van het plaatsen van laadpalen, maar inzetten op maatwerk.”

Ook pleit Detailhandel Nederland voor een uitzondering voor winkelvastgoed dat gerenoveerd of nieuw gebouwd wordt en waarvoor de bouwvergunningen al zijn aangevraagd, evenals een uitzondering voor gebouwen in gebruik en bezit van midden- en kleinbedrijf.

Advies nodig? Wij helpen u graag!