woningaanbod bedrijfspanden

NVM ziet grote vraag naar logistiek vastgoed door groei online winkelen

In de eerste helft van dit jaar is de helft meer logistiek vastgoed verhuurd en verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De hoge vraag naar distributiecentra en soortgelijk vastgoed hangt samen met de aanhoudende groei van online winkelen, stelt NVM Business op basis van onderzoek naar de ontwikkelingen op de bedrijfsruimtemarkt in tien grote gemeenten.

Vooral nog te bouwen of in aanbouw zijnde gebouwen zijn in trek bij bedrijven. Ook naar kleinere bedrijfsruimtes is meer vraag, signaleert de organisatie. Door de lage rentestand is het voor ondernemers weer aantrekkelijk om bedrijfspanden te kopen.

Volgens de onderzoekers brengt de hoge vraag ook risico's met zich mee. Het zorgt er namelijk voor dat er steeds meer op risico wordt ontwikkeld en gebouwd, dus zonder dat vooraf een huurder is gevonden. Dat zou mede worden veroorzaakt door de lage rente, die de ontwikkelkosten drukken en logistiek vastgoed tot interessante belegging maakt.

NVM Business waarschuwt dan ook voor een overaanbod van logistiek vastgoed als gevolg van het speculatief realiseren van nieuwe distributiecentra.

Stijgende huurprijzen

De hoge vraag en het schaarser worden van passend aanbod heeft ook gezorgd voor een stijging van de huurprijzen.

Ondanks de toegenomen vraag loopt in de meeste gemeenten wel de structurele leegstand op. Vooral in Enschede en Amsterdam is dit het geval. Vaak gaat het dan om verouderde panden, die niet meer voldoen aan de huidige eisen.

Het onderzoek is uitgevoerd in Almere, Amsterdam, Breda, Eindhoven, Enschede, Haarlemmermeer, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Venlo.

Aan de rechterkant (bij Downloads) vindt u de Rapportage van NVM "Bedrijfsruimtemarkt 2017 in 10 gemeenten".

Bron: NVM