woningaanbod bedrijfspanden

Trends in commercieel vastgoed volgens accountants


Op basis van trends en signalen heeft de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) voor de tweede keer een publieke managementletter (PML) voor de vastgoedsector opgesteld. De focus ligt hierbij op commercieel vastgoed. NVM was als een van de stakeholders betrokken bij het leveren van input en het toetsen van de letter.

Sinds de eerste publieke managementletter over commercieel vastgoed in 2011, toen de sector zwaar getroffen was door de crisis, zijn veel goede initiatieven en ontwikkelingen in gang gezet. De sector blijft echter onderhevig aan dynamiek. Dit was voor de NBA aanleiding om het initiatief te nemen voor een tweede publieke managementletter over vastgoed waarin vijf nieuwe signalen zijn opgenomen en tevens een update wordt gegeven. De vijf signalen vindt u in onderstaande afbeelding.

Daarnaast komen onderwerpen als duurzaamheid, innovatie, cybersecurity en irreële prijsvorming door het toetreden van steeds meer vastgoedbeleggers op de markt aan de orde. U vindt de publieke managementletter aan de rechterkant (bij Downloads).

NVM Business heeft input geleverd op de in de letter genoemde ontwikkelingen op het gebied van commercieel vastgoed, waaronder de kantoren- en winkelmarkt. De markten herstellen, maar structurele leegstand en regionale verschillen nemen toe. Daarnaast is door NVM bevestigend gereageerd op het signaal dat innovatie een steeds grotere rol gaat spelen in de vastgoedsector. Circulair bouwen neemt toe, meer processen worden gedigitaliseerd en waarderingen worden vaker modelmatig uitgevoerd. Juist omdat de samenleving digitaliseert is de noodzaak aanwezig dat gegevens, ook in de vastgoedbranche, beter worden beschermd en investeringen in cybersecurity toenemen.

De titel van de managementletter is ‘Keerpunt nabij’. Hoe nabij dit benoemde keerpunt is, is uiteraard moeilijk aan te geven. Vooralsnog zijn marktsignalen nog steeds positief, echter de sector doet er goed aan om lering te trekken uit de vorige vastgoedcrisis door te zorgen voor voldoende vermogen wanneer het huidige economische tij keert.

Bron: NVM