woningaanbod bedrijfspanden

Verkocht boven de vraagprijs, even opletten!

Uit eigen zak. Zoals bekend, mag er vanaf 1 januari 2018 nog maar 100% van de woningwaarde worden geleend. Als een woning boven de vraagprijs wordt verkocht, is de kans groot dat de koopsom hoger ligt dan de daadwerkelijke woningwaarde. De koper zal in dat geval niet voor de hele koopsom een hypothecaire lening kunnen krijgen en moet dus een (groot) deel uit eigen zak (kunnen) betalen.

Voorbeeld. Je koopt een woning voor € 275.000,-. Deze koopsom ligt € 25.000,- boven de vraagprijs van € 250.000,-. Als de woning wordt getaxeerd op € 250.000,-, moet je dus € 25.000,- van de koopsom plus de kosten koper zelf betalen.

Pas het financieringsvoorbehoud aan! Het is raadzaam om dan het financieringsvoorbehoud aan te passen. Zo is het in bovenstaand voorbeeld verstandig om op te nemen dat de koper (alleen) kan ontbinden als hij/zij “voor de financiering van de onroerende zaak voor een bedrag van 90% van de koopsom geen hypothecaire geldlening of het aanbod daartoe van een erkende geldverstrekker heeft gekregen.”
Als een woning wordt verkocht boven de vraagprijs, zal de koper vaak geen hypotheek krijgen voor de volledige koopsom. Pas het eventueel in de koopakte op te nemen financieringsvoorbehoud hier ook op aan.

Afbeeldingsresultaat voor woning verkocht

Bron: Rendement