woningaanbod bedrijfspanden

Woningmarkt dendert in 2018 door met harde prijsstijgingen

De hausse op de woningmarkt houdt onverminderd aan: huizen staan steeds korter te koop, we bieden steeds meer en vaker boven de vraagprijs en het aanbod van te koop staande woningen slinkt hard. De stagnerende nieuwbouw van huizen biedt nauwelijks lucht. Er is zelfs nog maar één woonregio in heel Nederland te vinden met een ruime woningmarkt: Noordoost-Groningen.

Wie zoekt naar tekenen dat de Nederlandse woningmarkt iets af begint te koelen, zal die in de nieuwste kwartaalcijfers van de Nederlandse Makelaarsvereniging (NVM) niet vinden. 'De consument is de dupe, de starters voorop', zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.
10% stijging

De gemiddelde woning kostte het afgelopen kwartaal €288.000, dat is ruim 10% meer dan een jaar eerder.

De belangrijkste cijfers: het aantal verkochte woningen is voor het vierde kwartaal op rij gedaald, makelaars verkochten op jaarbasis 11,5% minder huizen. Prijzen stegen juist hard. De gemiddelde woning kostte het afgelopen kwartaal €288.000, dat is ruim 10% meer dan een jaar eerder.

Sinds 2000 is de verkooptijd van huizen niet zo kort geweest. Een huis staat gemiddeld nog maar 45 dagen te koop, 16 dagen minder dan jaar eerder. Van de nieuw in aanbod gekomen woningen is bijna driekwart binnen drie maanden verkocht: het hoogste percentage van deze eeuw. Nog een record: een derde van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.

Bron: FD